4 Ekim 2013 Cuma

ALIŞVERİŞ VOL. 1

          Evetttt... Biri beni durdursun. Yine dayanamadım ve kendimi kitapçıda buldum. Amacımın kitap almak olmadığını belirtmeliyim. Çünkü henüz okumadığım, okunmayı bekleyen birkaç kitabım var. Sadece biraz kitaplara bakacaktım. Ama yine dayanamadım ve iki tane kitap aldım. Pişman değilim :)
          Aldığım kitaplardan ilki George Orwell'in Hayvan Çiftliği adındaki kitabı. Uzun bir süredir okumak istediğim bir kitap. Ama bir türlü fırsatım olmamıştı. Her seferinde almam gereken başka bir kitap oluyordu. Ama sonunda alabildim. Büyük bir zevkle okuyacağımdan eminim.


//ARKA KAPAK//

İngiliz yazar George Orwell (1903-1950), ülkemizde daha çok Bindokuzyüzseksendört adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmis ikinci ünlü yapıtıdır. 1940lardaki reel sosyalizmin eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biridir. Hayvan Çiftliğini n kişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirirler. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktadır. Aralarında en akıllı olanlar domuzlar; kısa sürede önder bir takım oluştururlar, devrimi de onlar yolundan saptırırlar. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalini simgelediği açıkça görülecektir. Öbür kişiler bire bir belli olmasalar da, bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir. Romanın alt başlığı Bir Peri Masalıdır. Küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değildir; ama roman, bir masal anlatımıyla yazılmıştır.


                                                                            * * *
       

İkinci kitaba gelecek olursak... Tabi ki bir Agatha Christie romanı... Elmayı Yılan Isırdı...
Sevgili Biblio'nun blogunda yazdığı bir yazıda, yakın bir zamanda bu kitapla ilgili bir etkinlik planladıklarını müjdelediğinde hem çok sevinmiş hem de büyük bir meraka kapılmıştım. Eee madem hazır kitapçıya gitmişim, bu kitabı almadan mı çıkacaktım?! Bu kitabı da diğer Agatha Christie romanlarında olduğu  gibi büyük bir zevkle okuyacağıma eminim.



//ARKA KAPAK//

      Polisiye roman yazarı olan Adriadne Oliver, Woodleigh Common'da gençler için düzenlenen Cadılar Bayramı partisine davetlidir. Partide konuklar arasında, abartılı cinayet ve entrika hikayeleri anlatan bir genç kız da vardır. Çevresindekilerin oldukça ilgisini çeken genç kız, bir süre sonra elma dolu küvette ölü bulunur.
      Adriadne, kızın ölüm şekliyle anlattığı son hikayenin benzerliği konusunda düşünmeye başlar. Yoksa zavallı genç kızın hikayeleri düşünüldüğü kadar abartılı değil midir?
      Bu arada konuklar arasında bulunan Hercule Poirot ise kimlerin genç kızı susturduğunu düşünmektedir. Ama Cadılar Bayramı'nda katilin maskesini düşürmek hiç de kolay olmayacaktır. Üstelik Woodleigh'te hiç kimse genç kızın bir cinayete kurban olabileceğine inanmamaktadır...


                                       
                                                                            Mutlu okumalar :)

3 yorum:

  1. Keyifli kitaplara benziyor. İyi okumalar.

    YanıtlaSil
  2. Düşüne taşına yazı yazmıştım ki google profilimle girmem gerektiğini(tabii ki) gördüm. Yazımı kopyalamadığım için pişmanım:) 1984'ü okumak istiyorum, dünya düzenini çok iyi şekilde yansıttığını ve insanı çarptığını söylüyorlar. Kitabı eskiden beridir bildiğim halde bu kadar okumaya değer olduğunu anlamamıştım. Fazla etkilemez diye umuyorum:) Hayvan çiftliği, orta okuldan beridir bildiğim iyi bir kitaptı, artık okumam lazım. Yazın sayesinde bunları farketmiş oldum, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayvan Çiftliği ve Bindokuzyüzseksendört benim de uzun süredir okumak istediğim kitaplar. Ama bir türlü fırsat olmamıştı. Ama bu kadar beklediğim için çok pişmanım. Henüz kitaba başlamadım, yalnızca önsözünü okudum. Ama sırf önsözünde bile hem George Orwell hem de iki kitap hakkında da çok değerli bilgiler edindim. Bunları zaten birkaç gün içinde burada da yazacağım. Sen de çok geç kalma :)
      Bu arada rica ederim. Bu tarz durumlarda; yani birinin benim aracılığımla bir kitaba karşı anılarını canlandırdığımda ya da ilgisini uyandırdığında çok mutlu oluyorum :)

      Sil

Muhteşem Yaratıklar / Muhteşem Karanlık / Muhteşem Kaos - Kami Garcia / Margaret Stohl (EPSİLON YAYINEVİ )

Bu yazıyı yazmamın sebebi kitabın konusunu anlatmak,yorum girmek bla bla değil aslında. Amacım biraz stres atmak,beyin hücrelerime yayı...